Kan je niet delen?

Ga naar de inhoud

Kan je niet delen?

Succesverhaal
Gepubliceerd in Succesverhaal ondernemen · 11 juni 2018
Tags: vrijwilligerswerkcommercieel
Misschien ken je het gezegde wel, als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen.
Ik zag hier in mijn dorp een mooi voorbeeld.

We zien hier heel veel vrijwilligers actief zijn, maar daaromheen draait dan ook een klein groepje kleine zelfstandigen heel actief mee. Die kleine zelfstandigen bieden commercieel zaken aan als creatie websites, sociale media exposure en het mee helpen met de marketing van activiteiten.
Nu misgun ik niemand zijn inkomen, maar er waren twee weekeinden twee evenementen. Het ene evenement organiseerde ik met een kostenpost van in totaal 121 euro en het andere (en vergelijkbare) evenement kwam vanuit zo'n bureautje dat de vrijwilligers wel even zou helpen. De gemeente kreeg vanuit die organisatie een rekening van 4500 euro voorgelegd.
Niet geschoten is altijd mis zullen we maar zeggen. Uiteindelijk betaalde de gemeente 2250 euro. De rest van het geld moesten volgens de copmmerciële de vrijwillige deelnemers maar ophoesten. Daar was ik er die week ook één van, maar als je niet vooraf aangeeft dat meedoen flink geld kost, dan kan je achteraf de bomen in met je rekening.
2.250 euro is toch nog altijd mooi verdiend voor een evenement dat ik het weekend daarvoor 'er even bij deed'. Mijn 121 euro ging letterlijk op aan flyers en weggeefspullen. Ik heb er zelf geen cent van gehouden. (Uiteindelijk was het subsidie vragen voor 121 euro zoveel moeite, dat ik de rekening zelf maar gewoon betaald heb)

Ik ben de sukkel blijkbaar, want geld is er zat om zaken te organiseren. Ik had er gewoon een 1000 euro bij moeten doen voor mijn uren...

Je moet slechts de moed hebben om het te vragen.

Eén zo'n bureautje bezocht ik net de site van. Op die commerciële site staan ook voorbeelden van enkele sites van vrijwilligersevenementen die neergezet zijn. Ik dacht, ik klik eens... Werkte niet. Ze maakt dus wel de sites, maar ze is te beroerd om die sites dan via haar site bereikbaar te maken.
Het is mij overduidelijk, die heeft grote moeite met delen.
Het is puur een cashmachine en vrijwilligersorganisaties die moeite hebben om zaken als sites en marketing goed te regelen, kunnen voor veel geld bij haar terecht. Zonder geld, geen Zwitsers. Een link naar je dite via haar site kan je vergeten. Het budget voor evenementen en toerisme gaat in mijn woonplaats op aan het creëren van websites en het doen van sociale media campagnes. Tenminste, een deel van het geld gaat daar naar toe. Het meeste komt gewoon in de zakken van enkele slimme lokale ondernemers.

Ik heb hier als vrijwilliger toch wat moeite mee. In feite zien we nu groepjes vrijwilligers veel doen, en ondertussen casht zo'n zakelijke partner forse bedragen om specifieke kennis toe te voegen. Kennis waar ook wel vrijwilligers voor te vinden zijn, maar blijkbaar is het voor veel organisaties makkelijker om even subsidie aan te vragen dan te zoeken naar de specifieke kennis. Geld is er blijkbaar in overvloed.
Toch gaat dit weinig toekomst hebben. Het is in mijn ogen gewoon te asociaal. Dat niet delen van de link zegt wat mij betreft genoeg over de instelling.


Er zijn nog geen beoordelingen.
0
0
0
0
0

Terug naar de inhoud