De 30 lessen om rijk te worden in tekst vorm

Ga naar de inhoud

De 30 lessen om rijk te worden in tekst vorm

Succesverhaal
Gepubliceerd door Tom Lassing in Succesverhaal motivatie · 27 juli 2022
Tags: rijksparengeld
Er zijn een aantal stappen te zetten als je rijk wilt worden. Niet iedereen zal ze allemaal willen zetten, niet iedereen zal alle talenten bezitten of kansen hebben, maar volg je meerdere stappen, dan neemt je kans om rijk te worden wel toe.

De eerste les is, zorg dat je meer geld binnenkrijgt dan je uitgeeft. Het lijkt een inkopper, maar je bent rijk als je structureel één euro per maand meer binnenkrijgt als dat je uitgeeft. Wil je veel rijker worden, dan moet die ene euro steeds iets meer worden. Je kan dat verkrijgen door meer te verdienen, of minder uit te geven... of beide.

De tweede les is bewust minder uitgeven. Probeer spullen te repareren in plaats van direct nieuw te kopen. Koop ook minder... Onze huizen staan vol met spullen. Heb je die spullen allemaal nodig? Koop ook tweedehands, of bewust op rommelmarkten.

Derde les, investeer in besparingen. De isolatie van je huis, of het kopen van zonnepanelen, allemaal investeringen die hun geld gaan opleveren. Een heel goede zaak. Een heel bewuste keuze om je geld zo in te zetten dat je er mee mee terugkrijgt. Een goede trui is ook veel waard. Je hoeft dan je huis minder warm te stoken.

Vierde les... Kies je vrienden bewust. Aan je vrienden kan je zien wie je zelf bent. Kies daarom je vrienden bewust. Als in je vriendengroep niemand iets heeft met beleggen, investeren of bewust met geld omgaan, dan maak je het jezelf bijzonder moeilijk. Hetzelfde geldt voor je partner. Als je niet op één lijn zit, dan gaat het zeker mis.

Vijfde les, kijk naar hoe mensen die al geld hebben met hun geld omgaan. In feite beleggen die hun geld. Bijna alles wat ze uitgeven is in feite een belegging. Overigens moet je wel kijken naar de mensen die dat geld zelf wisten te verdienen. Hun kinderen geven het waarschijnlijk alleen maar uit. Je moet het voorbeeld volgen van hen die rijk wisten te worden en te blijven.

Zesde les... Zorg er voor dat je jezelf in de hand hebt. Als je niet in staat bent te matigen met alcohol, drugs of eten, dan ben je waarschijnlijk ook niet in staat om structureel rijk te worden en te blijven. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar de meeste mensen die rijk zijn geworden en gebleven, hebben zichzelf heel goed in de hand en hebben een gezonde levensstijl. Je gezondheid is je belangrijkste bezit. Zorg dat je in topconditie bent en blijft.

Les zeven: Maak gebruik van fiscale spaarregelingen of cursusregelingen. Maak ook gebruik van kansen om iets te leren. Bij goede werkgevers kan je ook cursussen volgen. Doe dat! Zorg dat je kennisniveau toeneemt. Ik heb zelf de kans gekregen om als vrijwilliger een cursus video editing te kunnen volgen. Daar heb ik zakelijk enorm veel plezier van gekregen. Die cursus had ik puur zakelijk nooit gevolgd omdat het niet in mijn bedrijfsvoering paste. Pas later zag ik hoe de opgedane kennis ook zakelijk van toepassing kon komen.

Les acht: Kan je elders meer verdienen, ga dan naar elders. Wil je rijk worden, ga dan ook voor het geld. Genieten kan je later wel, als je al heel vroeg met pensioen gaat. Je passie kan je naast je baan uitleven, of begin daar aan zodra je rijk met vervroegd pensioen gegaan bent.

Les negen: Bespaar tijd door automatisering of uitbesteding. Het invoeren van bonnetjes in het administratiesysteem is veel werk, maar mogelijk is er iemand in je omgeving die dat heel graag voor weinig voor je wil doen. Jij kan die uren dan besteden aan nog meer geld verdienen.

Les tien: Gebruik je vrije tijd bewust. Natuurlijk kan je al het voetbal, de Formule één, het darten en de Tour de France volgen... Maar wat heb je er aan? Het zijn prachtige momenten om te werken, want je wordt niet gestoord door de dead beats die daar wel naar kijken. Ik zeg niet dat je NIETS moet volgen, maar beperk het tot af en toe. Je geniet er dan ook meer van en je hebt per week makkelijk 10 uur extra werktijd gevonden.

Les elf... Deze les had ik mogelijk eerder moeten vermelden... Zorg er voor dat je naast je vaste baan ook een side kick hebt. Een inkomstenbron die je meer inkomen kan geven vanuit je extra uren die je buiten je werktijd kan werken. Dat kan een webshop, een video kanaal, een nieuwsbrief of een website zijn. ALs je initiatief maar geld kan opleveren. Het zou prachtig zijn als je je passie hier in kwijt kan. Zo ben je dan met je hobby bezig, verdien je extra geld en heb je iets om verder uit te bouwen zodra je met vervroegd pensioen gaat. Een beleggingsportefeuille kan ook zo'n extra inkomstenbron worden... mits je veilig gaat beleggen.

Les twaalf. Negeer je omgeving. Je buren kochten een nieuwe auto... Moet jij dan ook een nieuwe auto kopen? Je zal ze de kost moeten geven die dat inderdaad doen. Een soort concurrentie strijd met de omgeving. Wie heeft de grootste auto, het mooiste zwembad... etc. Trap daar niet in en doe er niet aan mee!

Les dertien... Communiceer. Rijk worden doe je niet alleen. Zorg er voor dat je partner en je kinderen op dezelfde golflengte zitten. Zitten ze dat immers niet, dan ontstaat er wrijving. Het kan zijn dat je partner iets andere ideeën heeft. Zorg dan dat je partner een eigen budget en alle vrijheid daarmee heeft. Jij kan dan werken aan meer geld, terwijl je partner 'genoeg' heeft. Zo kan je ook wrijving voorkomen.

Les veertien. Schulden zijn niet erg, als je dat geleende geld maar meer geld laat opleveren dan het je aan rente kost.
Dat is de crux. De grootste ondernemers in de wereld leenden zich helemaal suf, maar wisten met dat geld zo veel geld te verdienen dat ze er schatrijk mee werden. Een goede accountant kan hier goud waard zijn. Laat die accountant je maar eens uitleggen hoe rendement op eigen vermogen werkt als je ook met schulden werkt.
Wil je serieus rijk worden, dan is dit een heel belangrijke les voor als je gaat ondernemen.

Les vijftien. Durf! Durf stappen te zetten. Management verdient meer dan de werkvloer. Durf dus de stap richting management te zetten en knal omhoog in de loonladder.
Ook als je miljonair of rijker wilt worden is er niets mis mee om te beginnen bij een werkgever. Ik heb dat zelf ook met veel plezier gedaan. Het gaf me het basisvermogen waarop ik verder kon bouwen. Naast die baan werkte ik aan wat uiteindelijk mijn bedrijf zou gaan worden.

Les zestien. Verander je levensstijl. Het heeft alles te maken met de vierde les. Jij moet je vrienden bewust kiezen, maar in deze les zestien wijs ik je er op dat jij ook gevonden moet worden door de juiste personen.
Zorg dus dat bekend is wat je ambities zijn. geef anderen de kans jou te vinden. Samen kan je meer en kan je elkaar stimuleren meer te doen.  

Les zeventien. Beloon jezelf als je een groot doel bereikt hebt. Dit motiveert om vol gas verder te gaan.

Les achttien... Je kan jezelf pas belonen voor een groot behaald doel als je ook zelf doelen stelt. Zorg er dus voor dat je altijd weer waarvoor je werkt. Stel je doelen zo dat ze niet te makkelijk te halen zijn. Het is goed als je ongeveer de helft van je doelen weet te halen. Haal je meer, dan heb je je doelen te laag gesteld.
Zorg dat je grote doelen ook knipt in kleinere doelen met een kortere periode. Het is leuk om over vijf jaar iets bereikt te hebben, maar het is belangrijk om dan ook aan te geven wat je dit jaar of deze maand/week moet doen om over vijf jaar te kunnen staan waar je wilt staan. In de politiek vergeten ze dat vaak. Ze stellen een groot doel, maar vergeten de tussenstappen. Er komt dan ook vaak niets van het grote doel.

Les negentien, voorkom studieschuld. Als je begint met een studieschuld, dan sta je al ver op achterstand.

Les twintig. Als je de kans hebt, koop dan het huis waar je in woont. Als de huizenmarkt oververhit is, doe dan een berekening en voorkom dat je op de top van de huizenmarkt koopt. Huren kan ook een goede beslissing zijn, als je het maar bewust doet.

Les eenentwintig. Voorkom een hypotheek op je woning, zeker als de rente hoog is.

Les tweeentwintig. Wil je groot wonen, ga dan verder weg wonen. Huizen zijn dan groter. Nadeel is extra reistijd. Ieder voordeel heb ze nadeel zou Johan Cruyff gezegd hebben. Weet overigens ook dat grote huizen meer onderhoud en belastingen kosten. Zo'n aanschaf dus alleen doen als je al goed in de slappe was zit en liefst cash betalen, of een hypotheek met een absurd lage rente pakken.

Les drieentwintig. Overweeg ondernemer te worden. Werken voor een baas heeft voordelen. Je werkt je uren en krijgt je geld. Maar... het kost wel veel uur per week. Je moet uiteindelijk af van uurtje factuurtje. Dat kan als je zelf ondernemer wordt.
Ik heb graag als werknemer gewerkt en gebruikte het loon om te sparen. Maar rijk werd ik pas toen ik ondernemer werd.

Les vierentwintig. Blijf strategisch vooruit denken. Waar wil ik staan, is dit de goede weg naar mijn doel toe? Blijf dat evalueren en pas je route aan als dat nodig is. Het doel blijft hetzelfde, maar je route mag en kan je aanpassen.

Les vijfentwintig. Verminder het inkomstenrisico door meerdere stromen van inkomen op te zetten. Zo had ik een stukje vaste baan, ik had wat consulting werk, ik had een nieuwsbrief met daarin reclames en ik had websites met daarop advertenties. Daarnaast belegde ik in aandelen en opties. Af en toe viel er een inkomstenbron weg, maar ik had alternatieven.

Les zesentwintig. Realiseer je, alles is eindig. Vriendschap, een huwelijk, het leven. Regel dus al direct ook het afscheid. Doe dat al snel/vroeg. Niet als het al te laat is! Ook samenwerkingen met partners zullen eindigen. Regel dat dus als de verhoudingen nog prima zijn. Gun ook de ander een leven en inkomen na de samenwerking.
Verpest je energie niet met negativiteit.

Les zevenentwintig. Realiseer je dat de vorm waar je in gaat leven met kosten komt. Alleen leven is goedkoop, maar potentieel eenzaam. Trouwen komt met een partner die ook een mening en ideeën heeft. Kinderen zijn leuk, maar heel duur. etc. Neem je grote beslissingen heel bewust. Je leeft maar één keer, dus maak het wel leuk. Ook een leven met grote doelen kan en mag heel leuk zijn. De reis naar je doel is ook deel van je leven. Realiseer je dat!

Les achtentwintig. Als je recht hebt op uitkeringen of belastingmeevallers, pak die dan! Het zelfde geldt ook andersom... Als je recht hebt op minder belasting betalen, pak dat recht dan.
Zonnepanelen kopen is heel goed, ze met een subsidie flink goedkoper kopen is nog veel beter. Pak die voordelen als je de kans hebt.

Les negenentwintig. Ga niet met vervroegd pensioen als je altijd voor een baas gewerkt hebt. Werk die laatste paar jaar ook, want je pensioen gaat fors omlaag als je niet tot de uiterste datum gewerkt hebt.

Les dertig. Beleg je vermogen op een wijze manier... Neem geen onverantwoordelijke risico's en hou de markt in de gaten, zonder op iedere beweging te gaan handelen. Je wilt winst op winst stapelen. Neem dus niet te veel risico en probeer je verliezen heel beperkt te houden. Beleg daarom met een ijzeren discipline.
Er is meer dan alleen op de beurs beleggen. De meeste succesvolle particuliere beleggers hebben uiteindelijk ook een vastgoed portefeuille waar ze hun passieve inkomen mee aanvullen.
Er zijn nog geen beoordelingen.
0
0
0
0
0

Terug naar de inhoud