Hoe succesvol een video kanaal opbouwen
Gepubliceerd door Tom Lassing in Succesverhaal motivatie · 24 mei 2021
Tags: video, kanaal, netwerk, abonnees, inkomsten
Tags: video, kanaal, netwerk, abonnees, inkomsten
Hoe succesvol een video kanaal opbouwen
De vraag is uiteraard wat 'succesvol' precies is.
Is dat het aantal abonnees op je kanaal
Is het de hoeveelheid views
De likes
of alleen al het feit dat je een x aantal filpjes hebt kunnen plaatsen?
Wat mij betreft beginnen we even met structureel een aantal filmpjes kunnen plaatsen.
Dat is al moeilijk genoeg en je hebt het helemaal zelf in de hand. Wel zo handig als je succes wilt meten.
Je moet weten, als je een ongeluk filmt, of een vechtpartij, of een brand... dan krijg je de views wel. Kijkers zijn dol op de ellende van anderen. Maar de vraag is of jij genoeg eigen filmpjes van ongelukken, vechtpartijen en branden kan maken om er uiteindelijk een succesvol kanaal van te maken. Anderen kopiëren kan ook, maar kan dan copyright issues opleveren. Je hebt dan wel de views, maar niet de inkomsten.
De grote uitdaging is keer op keer met interessante filmpjes in je kanaal thema te komen. Serieuze content is veel lastiger dan onzin content. Weet dus wat je doet en waarom je het doet. Wil je een miljoen abonnees, dan moet je in het Engels sensatie filmpjes maken of redelijk wat blote (vrouwelijke) huid laten zien. Bijvoorbeeld met een paar mooie vrouwen een zeilboottocht in de Middellandse zee... Dat soort kanalen doet het goed en die video bloggers leven er letterlijk leuk en goed van.
Voor mij ben je echter al succesvol als je keer op keer een eigen video weet te produceren in het thema van je kanaal. Daarmee bewijs je voor mij al staying power en daar valt of staat alles mee.
Als je dat eenmaal lukt, en je komt regelmatig met filmpjes in je thema, dan wordt het wel tijd voor een volgende stap.
De eerste 1000 abonnees!
Ook YouTube vindt dat een heel belangrijke mijlpaal. Je krijgt relatief weinig steun van hen tot dat moment. Immers zijn er miljoenen mensen die hun kanaal openen en dan na drie filmpjes afhaken.
Ik was er in 2010 ook één. Ik maakte wat filmpjes, ik had er geen plezier in, het was me te ingewikkeld en ik liet het weer los.
Pas in 2020 was ik er klaar voor en ging ik er ook echt voor. Het heeft me 9 maanden gekost voor ik de 1000 abonnees wist te bereiken. Daarna duurde het nog een maand voor ik de 4000 video uren bekeken video's bereikte. Dan pas tel je bij YouTube een beetje mee.
Ik begon in 2020 met een oude webcam en een 15 euro microfoon.
Het is te zien... en amper om aan te horen.
Maar ik begon wel, deed ervaring op en ging stug door!
Alles moest in één take, want ik kon de filmpjes niet bewerken.
Pas in december 2020 volgde ik een cursus videobewerking. Wat een openbaring! In één dag leerde ik alles wat ik nodig had om mijn video's heel leuk op te maken.
Maar ondertussen heb ik een jaar na de start al wel 5.000+ euro uitgegeven aan camera's, meerdere daglicht lampen, een green screen, een microfoon en ik heb een logeerkamer omgebouwd tot volwaardige studio. Helaas niet geluiddicht, maar wel in alles verder een complete opzet. Daarnaast op mijn werkplek een 'aardige' maar niet superprofessionele opzet voor online één op één gesprekken via Teams of Zoom. Dat wil zeggen, een goede webcam, een echte microfoon en een goede set speakers.
Wat leverde het op?
Een hoop plezier. Immers vind ik het maken en bewerken van video's heel erg leuk.
Af en toe wat sores omdat niet iedereen zich weet te gedragen in de reacties op de video's. Dat is jammer.
De omzet van mijn bedrijf leed er niet onder. Ik ben immers makkelijk minstens een uur per dag met video maken of bewerken bezig. Tijd die daarvoor aan andere zaken aan het besteden was.
Omdat ik sinds kort meer dan 1000 abonnees heb en er in totaal al meer dan 4000 uur naar de video's gekeken is, krijg ik nu van YouTube een deel van de advertentie inkomsten. In mijn eerste maand leverde dat 100 euro op. Geen vetpot, maar je doet het dan niet helemaal voor Jan met de korte achternaam. Per video komt het neer op gemiddeld 4 euro opbrengst. Niet dat je er dus direct ruim van kan leven.
Na 1.200 video's heb ik er op deze manier de investering uit...
:-)
Overigens heb ik geen idee waar YouTube het geld daadwerkelijk naar over maakt. Ik heb zo ver mij bekend nog geen cent op mijn rekening zien verschijnen. Daar moet ik nog een keertje achter heen.
Ondertussen heb ik meer dan 1.450 abonnees en steeds meer kijkers per video. Ik begon met 5 kijkers per video (binnen 24 uur) en zit nu op gemiddeld 300 kijkers per video. Nog altijd ruimte genoeg voor verdere groei. Ik adverteer overigens zelf niet. Als ik dat wel zou doen, dan zou het de groei van het kanaal enorm kunnen ondersteunen.
Er zijn nog geen beoordelingen.